apr
24

Schoenen voor Kinderen 3 tot 6 jaar

Kinderen 3 tot 6 jaar
Kinderen komen op een leeftijd dat er belangrijke veranderingen ten aanzien van hun voeten te verwachten zijn. Rond de leeftijd van 2,5 jaar komen de benen in een x-stand te staan. Dit duurt ongeveer een jaar en zal zijn ergste stand rond 3,5 jaar bereiken.

Dit is een normale ontwikkeling. Doordat de benen in een x-stand staan, gebeurd er ook iets met de voeten; deze knikken naar binnen. Veel ouders denken dat hun kind platvoeten heeft. Dit is echter niet het geval. Een knikvoet is iets heel anders dan een platvoet. U kunt op een eenvoudige manier controleren of uw kind een platvoet heeft. Als u uw kind op zijn tenen laat staan en er vormt zich een welving, hoe licht deze ook is, dan heeft uw kind geen platvoeten. Twijfelt u, laat er dan een deskundige naar kijken.

Heeft uw kind met knikvoeten steunzolen nodig? Normaal gesproken niet. Tot en met het 3e levensjaar en meestal zelfs tot het 7e jaar krijgt een kind geen steunzolen omdat het, bij een normale ontwikkeling, zichzelf zal herstellen. Een kind kan er wel ongemak van voelen. Doordat de voeten zo naar binnen knikken, moet een kind meer kracht zetten om zijn voeten af te wikkelen. Als dan nog eens de knieën zo dicht tegen elkaar aanwrijven, kan dat als onplezierig en vermoeiend worden ervaren.

Het meest prettige voor uw kind in zo´n situatie, zijn schoenen die de voeten op de juiste plaats goed ondersteunen en het verloop zo aangenaam mogelijk maken. Over het algemeen zijn dan schoenen die in de lengte en breedte goed aansluiten en de hiel goed omsluiten. Tevens kan het prettig zijn voor een kind, om schoenen te hebben waar zich een supplement (voetbed) in bevindt. De voet wordt dan nml daar waar het nodig is wat meer ondersteund. Er kan evt een kleine correctie in de schoenen gemaakt worden, waardoor uw kind wat makkelijker loopt. Dit wordt, onder normale omstandigheden, echter pas na het het 3e levensjaar gedaan.

Knikvoeten worden een probleem op het moment dat in de voet de banden en spieren in een ernstige mate verslapt zijn. Hierdoor wordt het hielbeen niet meer in de juiste stand gehouden. Als dit het geval is, dan is het raadzaam om er door een deskundige naar te laten kijken. In de meeste gevallen bieden steunzolen en fysiotherapie de uitkomst.