mrt
25

De groeicurve van kindervoeten

Veel kinderen hebben knikvoeten. De voeten zakken dan naar binnen. Dit komt omdat de spieren en enkelbanden nog slap zijn. Dit herstelt zich in de loop der tijd vanzelf. Belangrijk is dat u schoenen aanschaft die de enkel niet teveel omsluiten. De spieren moeten voldoende bewegingsvrijheid hebben, om sterker te worden. Schoenen die teveel steun geven, maken de spieren en banden slapper.
Echter , is een kind ouder dan 7 jaar en heeft het nog steeds knikvoeten, dan is een bezoek aan de specialist aan te bevelen. Deze zal over het algemeen steunzolen adviseren.

Het is belangrijk om van tijd tot tijd te controleren of de schoenen niet te klein zijn. De voeten van de kinderen zijn zo flexibel dat ze zonder veel problemen schoenen kunnen verdragen die 2 maten te klein zijn, zonder dat een kind daarover klaagt.

Controleer de voeten regelmatig op irritaties en rode plekken. Deze kunnen erop duiden dat de schoenen te strak zitten. Controleer regelmatig of de teen tegen de neus drukt: door uw hand in de schoen te brengen, voelt u een afdruk van de teen in de zool. Bevindt deze afdruk zich tegen de neus van de schoen, dan is de schoen te klein. Een kind hoort tot 1½ cm groeiruimte te hebben.

Zet de voet op een stukje karton en teken de voetlengte af. Knip het uit en beoordeel of dit stuk ook in de schoen past. Sommige schoenenmerken hebben zelfs een verwijderbare binnenzool, waardoor u kunt zién of de schoen nog wel past.
De groeicurve van kindervoeten: